Voor het vijfde jaar op rij trokken de Samoerai judoka’s naar de Antwerp Open. Hoewel dit een cluborganisatie is, is dit tornooi uitgegroeid tot een internationaal gebeuren met een sterk deelnemersveld uit alle Europese landen.

Nederlandse selectie, Deense selectie, Griekenland, Engeland, Duitsland, judoka’s van de de Pole de France en natuurlijk onze Belgische judoka’s.

Het niveau van dit tornooi is zeer hoog, wie daar een medaille pakt, mag zich gelukkig prijzen.

Voor de Samoerai judoka’s lag de nadruk op het testen van het nieuwe reglement als voorbereiding naar de kampioenschappen toe. Alles wat winst opleverde was mooi meegenomen.

Bij de U17 trad Thomas Vancoppenolle aan in de cat tot 50 kg. Overmand door zenuwen kon hij zijn judo niet toepassen. Na vier minuten en twee minuten golden score werd hij uiteindelijk op beslissing als verliezen aangeduid. Jammer want zijn tegenstrever verloor zijn daaropvolgende kamp eveneens op beslissing en voor Thomas was het afgelopen.

In de cat tot 55 kg begon Arne De Donder zeer goed. Gedrild om geen aanval meer met de handen onder de gordel aan te zetten, won hij zijn kamp overtuigend met ippon. Dat het reglement verwarring zaait bij scheidsrechters, judokas, coaches en toeschouwers bleek in zijn tweede kamp. Overname op een schijnaanval van Arne en zonder body contact moest de tegenstander hansoku make opleveren, maar spijtig voor Arne werd deze toch als ippon gezien. Nadien kreeg hij ook geen herkansingen.

Bij de U 20 in de cat tot 60 kg startte Lander Devos zeer goed met twee ipponoverwinningen. In zijn derde kamp moest hij de duimen leggen voor een Kosovaar, opkomende voor de Pole de France die later het tornooi zou winnen. In de herkansingen wist hij de eerste kamp te winnen, daarna verloor hij jammer genoeg en werd op die manier zevende. Proficiat.

In de cat tot 60 kg had Ruben Liveyns een slechte dag. Hij kwam voor met yuko en liet zich dan verrassen. Geen herkansing voor hem daar zijn tegenstrever uitgesloten werd tengevolge van een aanval met de hand onder de gordel.

In de -73 won Yannis Vanden Daele zijn eerste kamp tegen een Italiaan met ippon. De tweede kamp verloor hij en kreeg geen herkansingen.

Jens Degroote trad eveneens aan in de -73. Hij won zijn eerste wedstrijd en verloor zijn tweede. Ook voor hem geen herkansingen.

Sebastiaan Geeraert vocht boven zijn gewicht en verloor spijtig zijn eerste kamp zonder herkansingen.

Hoewel de resultaten er niet zijn, kunnen we wel besluiten dat het intensieve werk van de trainers om de aanvallen met de hand onder de gordel uit te bannen al resultaat hebben opgeleverd. En deelname aan dit tornooi was uiteindelijk hiervoor een test.

(Anne Roos)

Reacties

#1 HIMPE Gilbert 15-04-2011 16:33
Deze resultaten duiden op een tornooi van hoogstaand niveau.
Maar belangrijk ook is de aanpassing aan de nieuwe reglementering.
Dit dient dan ook beschouwd als een kennismaking daarmee, en dus als een experimenteel belangrijke ervaring.
Volgende keer beter jongens, ieder schot is niet altijd roos !
Stichter-Erevoorzitter Gilbert Himpe

Comments are now closed for this entry